Som lærling på Aarbakke-skolen er du nesten garantert jobb etter du har bestått fagprøven. Det passer Maren Simonstad (18) midt i blinken da hun håper på fast jobb hos Aarbakke etter endt læretid.
Det var ikke tilfeldigheter som dro Simonstad helt fra Vennesla til Bryne for å gå lærling i CNC-maskineringsfaget.
– Det startet med at jeg ville ha fagbrev. Jeg tror at fagbrevet gjør eventuelle videre studier litt lettere når du har erfaringer fra arbeidslivet. Jeg søkte deretter lærlingplass hos Aarbakke, fordi jeg hadde hørt mye positivt om arbeidsplassen. Det virket som en fantastisk og utviklet arbeidsplass. I tillegg tar Aarbakke utrolig godt vare på lærlingene sine.
Hele to dager var Simonstad på besøk hos Aarbakke etter hun hadde søkt om læreplass. Etter oppholdet ble hun spurt om hun ville bli lærling. Det var ingenting å utsette på velkomsten.
– Jeg ble tatt godt i mot. Det er et utrolig trygt og godt arbeidsmiljø. Alle blir inkludert og vi har det veldig gøy på jobb sammen, forteller hun.
Simonstad jobber enten dag- eller kveldsskift. Lærlingene får tildelt en tegning av en del som de skal lage. Derifra må de for eksempel finne ut hvilket skjær de skal bruke og hvordan de skal lage et program.
– Vi må forholde oss til toleranser og arbeidet som følger med rundt arbeidsoppgavene. Neste dag får vi enten en ny tegning til en del vi skal lage, eller så fortsetter vi på samme serie, sier Simonstad.
Simonstad ville jobbe med CNC, fordi hun syntes det er veldig spennende med ny teknologi. Samtidig virker det som et fasinerende og utfordrende yrke. Hun mener at Aarbakke-skolen skiller seg ut i forhold til andre lærlingskoler.
– Aarbakke er den beste plassen å være lærling på fordi vi får god oppfølging. Vi får tillit og at vi er mange lærlinger samlet. I tillegg får vi gode og lærerike arbeidsoppgaver som vi kan mestre, forteller Simonstad.
Det er store karrieremuligheter for lærlinger etter fagbrevet er bestått. Av bortimot 200 lærlinger, så fortsatte 70 prosent etter læretiden. Bedriften har ikke plass til lærlinger i fag som kokk og kontor- og administrasjonsfaget. Andre velger å studere mer etter fagbrevet er i boks.
Ingbjørn Apeland har tre fagbrev og har jobbet i 34 år hos Aarbakke. Men god erfaring fra stillinger som kvalitets-, HMS- og opplæringsleder er han mer enn nok rustet til å lede lærlingene på Aarbakke-skolen.
– Vi var årets lærebedrift i fjor, noe som forteller hvor gode vi er på dette. Vi gir individuell opplæring, som gjør at det ikke er begrensninger for hvor mye lærlinger får lære. Noen trenger mer tid og andre trenger flere utfordringer. Det er stor takhøyde og alle blir verdsatt likt hos Aarbakke, sier Apeland.
Les mer om Aarbakke på Facebook.
Gjennomsnittet for å bestå fagbrevet med «meget godt» er 20 prosent i Norge. Hos Aarbakke har gjennomsnittet vært 85 prosent de siste årene. Hittil i år er fraværsprosenten 1,6 prosent for lærlingene. Det er litt lavere enn for alle ansatte.
– I dag er det 37 lærlinger på skolen. Du kan velge mellom ni ulike lærefag: CNC-maskinering, industrimekaniker, industrimontør, sveiser, dimensjonskontroll, logistikk, produksjonsteknikk, kontor- og administrasjonsfaget og kokkefaget, sier Apeland.
Lærefaget i CNC-maskineringsfaget har gitt mersmak for Simonstad. Ikke bare ble hun tatt godt i mot, men hun gleder seg til å begynne å jobbe etter fagbrevet er bestått.
– Jeg trodde jeg kom til å lære mye, og det har jeg absolutt gjort. Jeg har hatt en utrolig bratt læringskurve og lærer mer og mer for hver dag . Det er et trygt og godt arbeidsmiljø. Alle blir inkludert og vi har det veldig gøy på jobb sammen.
Simonstad vil ikke hjem til Vennesla med det første.
– Snart har jeg fagbrev som CNC-operatør, og har kanskje tatt noen studier videre. Jeg håper på videre jobb hos Aarbakke etter læretiden er over og at jeg fortsatt bor i Bryne.
Dei tre jærkommunane Hå, Time og Klepp søkjer etter lærlingar frå august 2021.
Les merForum Jæren er hjem for over 60 bedrifter. Effekten ved å ha mange bedrifter på et og samme sted er stor. DNB Eiendom har hatt lokaler her siden 2011. Etter flytting til 1. etasje er de nå enda mer synlige og tilgjengelige for kundene sine.
Les merInnovasjon og entreprenørskap i skolen er viktig. Elevene er grunnlaget for fremtidens verdiskapning. Bryne Ungdomsskole ønsker å ta dette på alvor og har derfor et gjennomarbeidet program for dette sammen med Ungt Entreprenørskap.
Les mer