Nyheter

Vil ha mer eksport fra Jæren

Jærens industrieventyr de siste 50 årene er en særdeles interessant historie. Nå er et nytt kapittel i ferd med å skrives. Åpningsscenen er «Eksport fra Jæren»-møtet på Vidsyn fredag 27. mai.

Dato: 10. mai 2016 |

– Vi har allerede mange flinke bedrifter som eksporterer produkter til alle verdensdeler. Målet med dette møtet er å gi relevant informasjon til de bedriftene som ennå vurderer hvorvidt dette kan være et aktuelt satsningsområde for dem. Dette er ikke en magisk formelut som løser alle problemer, men det vil definitivt gi et kunnskapsløft som kan være mye verdt for mange, forteller næringssjef i Time kommune Reidar Hebnes.

Kan nå ut til verdensmarked
Alle bedrifter som driver, eller har lyst til å vite mer om eksport, inviteres til å høre mer om dette, treffe andre bedrifter i samme situasjon, og høre foredrag av og kunne stille spørsmål til aktuelle samarbeidspartnere som GIEK, Eksportfinans, Innovasjon Norge og Finanstips. Målet med denne eksport-dagen er først og fremst å presentere det store bildet og å opprette en dialog.

– Jærens næringsliv har lenge vært rettet mot det lokale markedet, og da spesielt innen bygg og olje. Ufattelig mange bedrifter her i området besitter er en unik kompetanse, og har stort potensial for å nå ut til et verdensmarked. Spesielt i disse dager, hvor en snillere valutakurs gjør det mer interessant å benytte seg av norske bedrifter. Jæren, Rogaland og Norge er egentlig ganske små markeder, så ved å vende seg utover har man store muligheter for å øke omsetningen drastisk, påpeker Jarle Bø, næringssjef i Hå.

Eksport er fremtidsrettet
Unimek på Håland er en ledende leverandør av tjenester innenfor maskinering og bearbeiding, og hos dem står eksport for 15 til 20 prosent av omsetningen.

– Vi fikk det litt i fanget ved at vår samarbeidspartner ABB Robot flyttet til Kina. Det vi har oppdaget er at eksport slett ikke er vanskelig, med unntak av noen kulturforskjeller. Verden blir stadig mindre, så jeg er ikke i tvil om at eksport er nødvendig, og å delta på et møte som det som skal avholdes 27. mai er noe enhver fremtidsrettet bedriftsleder bør gjøre, fastslår daglig leder Kjell Kyllingstad, og påpeker at Unimek allerede er medlem av Alloyance, klyngesamarbeidet mellom mekaniske bedrifter som vil jobbe sammen om å nå ut i verden.

Må ikke gjøre alt selv
– Jærske bedrifter er veldig flinke til veldig mye, men det å be om hjelp og benytte seg av eksterne støtteapparat har aldri vært blant de fremste egenskapene. Det å forstå at man ikke må gjøre alt selv er noe vi må bli flinkere på, og det er mange som sitter på mye kompetanse om eksport som de er villige til å dele, påpeker Reidar Hebnes, og sier at det ikke er tilfeldig at møtedato er lagt til åpningen av Jærdagen, noe som vil være inkludert i programmet.

– Hvis man som bedriftsleder tror at det er en én prosent sjanse for at man kan tiltrekke inntekter utenlandsfra: Kom på dette møtet. Om så for å lære at dette ikke er noe for din bedrift. I verste fall får du en trivelig dag med andre interessante bedrifter på Jæren, inviterer Jarle Bø.

Bli med i Link Jæren

Hold deg oppdatert på det som skjer

og få oversikt over ledige stillinger på Jæren

Ja! Jeg vil være en del av Link Jæren:

Meld meg på nyhetsbrev
Følg Facebook-side
Meld meg inn i LinkedIn-gruppa
Partnere